Hertmerweg 18

7626 LW Hertme

06-53211769

info@groenesectoropleidingen.nl

Maandag - Vrijdag 09:00 - 17:00

Zaterdag en Zondag - Gesloten

 
Groene Sector Opleidingen > Opleidingen > Veilig werken met de motorkettingzaag

De “ Basis “

Wist u dat de motorkettingzaag één van de gevaarlijkste gereedschappen is, waarmee men kan werken en dat er relatief veel ongelukken gebeuren met een motorkettingzaag? Daarom bieden wij een aantal cursussen aan op het gebied van “ veilig werken met de motorkettingzaag ” . Als u weinig of geen ervaring heeft t.a.v. het werken met een motorkettingzaag, dan kunt u bij Groene Sector Opleidingen een basiscursus “veilig werken met de motorkettingzaag” volgen van één dag.

Deze dag begint met een theoretisch gedeelte, waarin u o.a. kennis maakt met de overige deelnemers en eventueel ervaringen kunt uitwisselen op dit gebied. Verder wordt er behandeld met welke reactiekrachten u te maken krijgt gedurende het zagen en welke werkzaamheden er vooraf gaan aan het starten van de motorkettingzaag. Er zullen diverse werktechnieken aan de orde komen, een juiste lichaamshouding (ergonomie) , maar ook hoe de zaag technisch is in elkaar zit, welke beveiligingen de motorkettingzaag heeft etc.

Ook zullen ook een aantal methodes van starten worden behandeld, welke veiligheidskleding er vereist is, hoe het zaagblad en ketting onderhouden dienen te worden en hoe het luchtfilter wordt gecontroleerd en eventueel gereinigd. Kortom u leert alles over de motorkettingzaag als gereedschap.

Daarna word er in de praktijk geoefend met het zagen van ( open haard) hout op een zaagbok, zodat u, indien nodig, rustig kunt wennen aan de zaag. Vervolgens krijgt u diverse oefeningen met het zagen van liggend hout en het verwerken van een gevelde boom.

Tot slot gaat u aan het eind van de dag leren en in de praktijk brengen hoe u uw zaagketting weer scherp maakt (slijpt) en gaat u het overige onderhoud uitvoeren.

De cursus wordt, bij voldoende gebleken vaardigheden, afgesloten met de uitreiking van een rechtsgeldig certificaat. Ook ontvangt u een lesboek waarin u alle behandelde stof weer terug kunt vinden.

In het cursusbedrag is het gebruik van een motorkettingzaag inbegrepen. Uiteraard staat het u vrij om met uw eigen motorkettingzaag deel te nemen en ook kunnen wij desgewenst een accuketting-zaag beschikbaar stellen. Beschermende kleding kan op aanvraag tegen een kleine vergoeding beschikbaar worden gesteld voor deze dag. Veiligheidsschoenen/ zaagschoenen zijn hierbij niet inbegrepen.

U wordt begeleid door een docent met meer dan 35 jaar ervaring en die er voor zal zorgen dat u niet alleen een leerzame dag heeft maar ook zorgt dat u met plezier hierop terugkijkt.

Velling 1

Bent u een ervaren zager, heeft u de basistechnieken al onder de knie en bent u al hiervoor gecertificeerd ? Dan kunt u kiezen voor de vervolgcursus “Velling I”. Deze cursus duurt anderhalve dag en leert hoe u bomen op een veilige en verantwoorde manier velt tot een diameter van 30 cm.

Aan de orde komen o.a. hoe u uw werkplek controleert en veilig stelt ( vluchtweg) , hoe u kunt bepalen in welke richting een boom van nature al “hangt” en in welke richting deze het beste kan vallen. Er wordt geoefend in het zagen van de valkerf, de zaagsnede en welke handige hulpmiddelen u hierbij kunt gebruiken.

Velling 2

Deze vervolgcursus is vergelijkbaar met de cursus “velling I”, echter m.b.t. het vellen van bomen op een veilige en verantwoorde manier tot een diameter van 60 cm. Het behoeft geen betoog dat het hier om het oefenen van technieken en het opdoen van ervaring gaat. Deze cursus neemt dan ook twee dagen in beslag.

 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden en cursusdata, neem gerust contact op voor meer informatie.

De prijzen zijn incl. lesmateriaal, administratie, examens, certificaten, echter excl. beschermende kleding. Groene Sector Opleidingen kan desgewenst voor € 10,– (excl. BTW) per dag, beschermende kleding in bruikleen verstrekken. (Helm met oorbescherming, veiligheids- en handschoenen).

Offerte aanvraag

Heeft u vragen?
Bel dan met ons. Wij helpen u graag met het beantwoorden van alle vragen. Als u wilt, komen wij zelfs langs op afspraak.

+31(0) 6 53 21 17 69
info@groenesectoropleidingen.nl